Haberler | Adatech.com.tr

Haberler

Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsii Projesi

Daha Fazla
Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsii Projesi

BOTAŞ Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi İhalesini Kolin ile Kalyon kazandı. BOTAŞ, geçtiğimiz günlerde 4.5 milyar liralık bir ihale gerçekleştirdi. BOTAŞ'ın yaptığı dev ihaleye Kolin ve Kalyon şirketleri birlikte teklif verdi. BOTAŞ  Kuzey Marmara Doğalgaz Tevsi (Faz 3) Projesi yapmı işi ihalesinin yaklaşık maliyeti 792 milyon 308 bin 630 Dolar. Kolin ile Kalyon şirketlerinin bu devasa projede birlikte haraket ederek ihaleye 2 milyar 824 milyon 158 bin 755,24 kuruş teklif etti.

Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsii Projesi

Hali hazırda 2.84 milyar Sm3 depolama ve 25 milyon Sm3 günlük geri üretim kapasitesi bulunan İstanbul ili Silivri ilçesindeki Kuzey Marmra - Değirmenköy depolama Tesisi'nde 2017 yılında yapım çalışmaları başlatılan proje ile 4.6 milyar Sm3 depolama ve 75 milyon Sm3 günlük geri üretim kapasitesine ulaşılması hedeflenmektedir. Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi (Faz - III) Projesi İkmal İnşaatı Yapım ihalesinin özeti şu şekilde; 

İhale Kayıt Numarası 2019/430389 olan 31.10.2019 tarihinde pazarlık usulü yapılan ihalede yaklaşık maliyeti 4.597.687.748.71 oldu. İstanbul ili Silivri İlçesinde yapılacak olan ve 900 gün sürecek projede Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat ortaklığının kabul gören teklifi 201.234.365.86 TL + 296.137.759.91 USD +147.177.033.06 Euro oldu.

5'te 1'i Depoya

Tuz Gölü ile birlikte genişletme projesi devam eden Silivri Doğal Gaz Depolama Projesinin tamamlanmasıyla, doğalgaz da 11 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşılacak ve 2023'te yıllık tüketilen doğalgazın yüzde 20'sini depolayabilecek. Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi tamamlandığında, 48 yeni kuyu açarak tesisin depolama kapasitesi toplamda yaklaşık 5.4 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon metreküpe ulaşacak. Böylece vatandaşlara her şart altında kesintisiz doğalgaz verilebilecek. Tuz gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi, Kuzey Marmara Doğal Gaz Depolama Tevsi Projesi (Faz III) ve Saros FSRU Projesi'nin tamamlanmasıyla 2023'te doğalgaz depolaması 11 milyar metreküpe ulaşacak, toplam tüketimin yüzde 20'si depolanacak

LNG alternatifi

Alternatif kaynaklardan Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) ithalatı da geçen yılın rakamlarına göre 7 milyar 136 milyon metreküpe yükseldi. ABD ile önümüzdeki dönemde yapılacak temaslarla da bu ülkeden LNG ithalatıyla doğalgaza alternatif oluşturulacak. Geçtiğimiz yıl içinde ayrıca dünyanın en büyük LNG depolama gemisinden, BOTAŞ'a ait yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesine (FSRU) 206 bin metreküp LNG aktarıldı. 2 günde tamamlanan transfer, Türkiye'nin alternatif kaynak olarak LNG kullanımı için önemli bir sınav oldu.

Saros FSRU Projesi

Daha Fazla
Saros FSRU Projesi

Yüzer sistemlerden (FSRU) transfer edilen doğal gazın ulusal doğal gaz şebeke sistemine aktarılabilmesi için, Saros Körfezi'nde uygun iskele yerinin belirlenmesi ve iskele ile yardımcı tesislerin tasarımının yaptırılmasına yönelik; “Saros Yüzer Sistemelerden Transfer Edilen Gazlaştırılmış Doğal Gazın Sisteme Aktarılması İçin İskele, Yardımcı Tesisleri ve Boru Hattı Yapımına Yönelik Mühendislik çalışmaları devam etmektedir. Proje tamamlandığında başta ülkemiz doğal gaz tüketiminin önemli bir bölümüne sahip olan Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülkemiz arz günenliğine önemli bir katkı sağlayacaktır.

Tuz Gölü Gaz Depolama Tesisi

Daha Fazla
Tuz Gölü Gaz Depolama Tesisi

Aksaray'da bulunan Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi dünyanın en büyük deposu olacak. Devam eden genişletme çalışmalarının tamamlanmasıyla 5 milyar metreküpten fazla doğalgaz bu tesiste depolanabilecek.

Türkiye son yıllarda enerji alanında büyük yatırımlara imza atıyor.

Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi tamamlandığında dünyanın en büyük gaz deposu olacak.

Tesis yerin 1400 metre altında bulunuyor

Tesisin ilk fazı için inşaat 2011 yılında başladı. Yerin 1400 metre derinliğindeki tuzlar tatlı suyla eritildi, kaverna adı verilen 12 suni mağara oluşturuldu. O mağaralarda konutlardaki yıllık doğalgaz tüketim ihtiyacının yüzde 12'si depolanabiliyor.

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, "Burada rezervlerinden çıkan doğal gazlar, burada tuz mağaralarının açılması suretiyle tekraren Aksaray'daki tesislerde depolanıyor. İlerleyen zamanlarda da kullanılmak üzere bu depolardan temin ediliyor" dedi.

Tesisin kapasitesi 4 kat artacak

Tesiste başlatılan genişletme çalışmaları devam ediyor. Tesisin günlük 20 milyon metreküplük şebeke besleme kapasitesi, 4 katına çıkarılacak. 5,4 milyar metreküp doğalgaz depolara aktarılabilecek.

Genişletme projesinin tamamlanmasıyla, Türkiye'deki doğalgaz tüketiminin günlük yüzde 30'unu karşılamış olacak.